Прави ли се помен за 2 години от смъртта и в кои случаи се прави? Подходяща молитва за починал. Текстове за некролози за 2 години, тъжен помен за 3 години. За 1 година – преди или след датата?

Християните се грижат за починалия минимум 12 месеца след смъртта му и го подпомагат с молитви (помени). Грижата за починалия мюсюлманин завършва с неговото погребение. Нататък отговорността за душата му е на Аллах, а живите не са в състояние да променят съдбата му. Но вследствие на културното взаимодействие мюсюлманите също провеждат помени, макар и не така чести като в Православието.

Помени според религията
Религиозна принадлежност Кога се правят помени
Православие 3, 9 и 40 дни, 3, 6, 9 и 12 месеца
Ислям 52 дни задължително, в навечерието на двата Байряма; рядко – на 40-я ден, на 1 година

Кога е добре да се направи помен за 2 години?

1 година (12 месеца от смъртта) е последният голям задължителен помен при християните и последният от традицията на мюсюлманите, макар че провеждането му е по-рядко. Какво представлява поменът и доколко би бил полезен за покойния, ако провеждането му се продължи периодично – на 2 години, на 3 години и т. н.?

Поменът е за почитане на паметта на покойния, показва скръб, изразява съболезнование. Показва, че човекът се помни, обича се, за неговата загуба се скърби. Желанието да се покаже зачитане и обич е достатъчна причина за провеждането на помен при навършване на 2 години от смъртта.

Има определени случаи, когато поменът за 2 години е препоръчителен, дори задължителен. Основната причина за такъв помен е съмнението, че покойният не е получил полагащия му се Отвъд покой.

Съмнението възниква по два пътя. Единият е логичният – покойният е оставил незавършени дела или си е отишъл внезапно, или има житейска ситуация след смъртта му, която би могла да го безпокои. Тогава е добре да се направи помен превантивно. Другият път е ситуативният – случват се неща, които навеждат на такава мисъл, примерно се чуват звуци в дома на починалия, възникват инциденти, живите усещат присъствие.

Помен 2 години ходжа Абдула 01
Ключов атрибут на помена при християните

Със или без повод, душата на покойния получава мощна подкрепа от живите чрез молитва. Това е християнското виждане. Християните вярват, че молейки се, подобряват положението на покойния пред Бога.

Подходяща молитва за починал

Молитвата за покойния има единствена цел – неговия покой. Няма смисъл да се моли за друго, защото Господ / Аллах се грижи за душите. Но починалият може да е неспокоен поради себе си – защото не е скъсал с материалния свят и с отминалия си живот и все още се интересува от негови аспекти.

Достатъчно е да се обръщаме към Господа с краткото: Господи, помилуй! Господи, прости! Господи, упокой!, като заедно с това мислим за покойния. Нашата молба точно се адресира чрез намерението, мисълта. Добре е да отправяме тази кратка молитва за покой всеки път, щом се сетим за починалия.

Когато периодично и настойчиво си мислим за покойния, има причина за това. Добре е да запалим свещ в негова памет и се помолим в храма. Молитвата може да е свободен текст. Важното е да съдържа молбата към Господа да приласкае при себе си покойния и да успокои душата му: Упокой, Господи!

Вижте и ТОВА: Какво се прави, когато сънуваш починал? Как да се свържа с починалата си майка? Престорени духове и демони.

Какво представлява един тъжен помен за 2 години

Поменът за 2 години от смъртта няма задължителни жалони, нито е наложена традиция в тази посока. Той се провежда според вътрешното усещане на близките. Ако наследниците усещат, че починалия се нуждае от повече подкрепа, те го поменават в пълен обем – с упокойна панихида на гроба, събиране на познавалите го, с раздавки и преливане на гроба.

 • Може ли да се прави помен преди датата? Да, това е за предпочитане, когато не е възможно да се спази точната дата на смъртта;
 • Какво е добре да правим в деня на втората годишнина? Провежда се упокойна панихида от свещеник на гроба, носят се сварено жито, обредна питка и червено вино. На присъстващите се раздава храна – част от обредните жито и питка, както и сладки и тестени, за предпочитане фабрично опаковани;
 • Какво се казва за 2-годишнина от смъртта? С надежда за възкресение според християнската традиция казваме: Помени, Господи. Нека Бог не забравя за нашия обичан покойник и да го възкреси за Вечен живот.
Как ходжа Абдула помага за връзка с мъртвите

Понякога панихидата, поменът и молитвите не достигат за покоя на душата. Продължават да се случват събитията, които свидетелстват, че душата не е намерила покой. Или близките имат натрапчивото усещане за присъствия. Или просто усещат, че техния близък не е добре, както би било редно.

Помен 2 години ходжа Абдула 02
Душата поема към Отвъдното след смъртта – 40 дни според християните, 52 дни според мюсюлманите

В такива случаи помага ходжа Абдула. Той подпомага една своеобразна среща между покойния и живите му близки. В този медиатиран разговор се изяснява какво тревожи душата и какво би искала да се направи, за да намери покой.

Живите също получават своите отговори, които са ги измъчвали след смъртта. Доста често при внезапен край (а и при очакван) остават недоизказани, недоизяснени теми, които по-късно безпокоят и мъртвите, и живите.

Ходжа Абдула подпомага неспокойната душа и директно, когато влиза в контакт с нея. Допринася за изясняване на проблемите и й помага да види важното – че трябва да продължи към Бога.

Погледнете и ТУК: Какво се прави, когато сънуваш починал? Ако е преди 40 дни от смъртта? Връзка с починала майка чрез гадател, който вика духовете на умрелите.

Разлика между помен и панихида

Панихидата е част от ритуалите на помена. Поменът е събитието, с което се поменава покойния. Всеки помен се състои от панихида – религиозната служба, която се отслужва, от поклонение на гроба с молитви и раздаване на храна (организиране на трапеза).

Някои хора, които не са вярващи, може да спестят панихидата и да проведат само другите части от ритуалния помен. Те го правят по традиция и за показване на уважение, без да влагат религиозен смисъл.

Кога не се прави помен за починали?

Ограничения си поставят сами вярващите, а не Църквата. Съществува убеждението, че животът и смъртта не се смесват. Затова на големите празници не се правят помени, а се изместват за по-ранна дата. Такива периоди традиционно са установени около Коледа и Нова година, през постите.

Църквата не казва да не се прави панихида, да не се молим за покойните. Цариградската патриаршия излиза с указания през празничните периоди помените да се правят без жито (коливо).

Прави ли се помен в неделя?

Прави се, няма забрана. Хората предпочитат съботния ден като ден на покойниците по презумпция.

Текстове за тъжен помен

Когато наближи датата на помена, близките съобщават за предстоящото събитие. Те се обаждат и канят лично тези, чието присъствие е желано. Познати и съседи се уведомяват чрез некролог.

Стандартно некрологът е кратък текст, който съобщава за годишнината и дава информация за панихидата. Може да се оформи художествено в стих или проза.

В погребалните бюра (агенции) разполагат с шаблони, които се модифицират според конкретната поръчка. Ако желаете, занесете собствен текст, те ще го оформят като некролог и ще го отпечатат.

Некролози, шаблон за некролог 2 години
Кликни върху картинката, за да изтеглиш безплатен шаблон за некролог 2 години в Word!

Примерен поетичен текст за некролог

2 години от смъртта на… (името)

Годините летят като бели птици, широко разперили крила. Нищо не спира неумолимия ход на времето. Само споменът за тебе не отлита. Само споменът за тебе все така боли. Домът ти пази твоето присъствие, вещите напомнят за теб.

Ти преживя смислено своя живот. Молим се за твоя покой. Нека Господ те държи близо до себе си и те обича повече, отколкото те обичаме ние. Вечна памет!

Раздавки за помен 1 и 2 години

Чашка с подсладено жито, малка питка или парче от погача и плод е идеалната подавка. Добавяме по собствена преценка вафли, пасти, солети, соленки, кекс – това са традиционните артикули за подавка. Подавка може да се поръча и от погребална агенция. Тя се доставя в индивидуални пакети с еднократни прибори.

Помощ от ходжата с молитва за починал

Подсилете помена и собствените си молитви за покойния с молитва от чист духовен човек като ходжа Абдула. Господ чува най-добре молитвите на чистите души. Такава е идеята да се молим на светците – те да се молят за нас и да бъдем чути чрез посредник.

Ходжа Абдула се моли индивидуално, според конкретните потребности на конкретния покойник. Той създава енергийна връзка с починалия и разбира неговите нужди. Молитвата на ходжата е точна и ефикасна.

Вижте и ТОВА: Ако сънуваш починал да ти говори… Какво означава да сънуваш починал човек, че е жив? Съновник.

Видео за християнската идея за страданията като смирение и сила за душата.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Пишете на Ходжа Абдула, като попълните коректно всяко едно от полетата по-долу. Също можете да оставите и коментар във формата за коментари:

  Всички полета са задължителни. Проверете данните дали са точни, защото от това зависи дали ще получите отговор и какъв ще бъде той!

  ВАЖНО: Отговор ще получите най-късно до 24 часа на електронната си поща, която сте посочили. Ако до едно денонощие не пристигне отговор, погледнете и в папката СПАМ. Може вашият отговор да се намира в нея.

  This Post Has 3 Comments

  1. Ани Стефанова
   Ани Стефанова

   Моята майчица намери покой с ритуалите на ходжа Абдула, много съм благодарна!

  2. Янка Калоферова
   Янка Калоферова

   Ходжа Абдула ми помогна да разговарям със съпругът си и да чуя последната му воля, защото той загина в катастрофа и не успя да се разпореди за някои неща. Вярвам, че е намерил покой.

  3. Петър Николов
   Петър Николов

   Всяка нощ след погребението на дядото се чуваше чукане, тропане, фучене като вятър из къщата. Ходжата помогна с нещо, и аз не знам точно какво е направил, но същия ден всичко спря.

  Вашият коментар

  Админ

  Това е профилът на администратора на сайта на ходжа Абдула.